Blog Layout

Nabeschouwing ZRB

De ZRB is weer voorbij (lees voorbee).

Als het goed is, is iedereen weer terug van safari en zijn alle boten weer goed gepoetst na al het zand wat er vanuit de Beekse Bergen op is gekomen. Nu wordt het tijd om te kijken of onze glazen bol haar werk goed gedaan heeft of dat dit toch een miskoop was. Mocht dit het geval zijn dan is hij vanaf nu te vinden in de knorsity shop. Naast de uitslagen van de development velden waren wij ook erg benieuwd naar de ervaringen van de roeiers, we hebben er een aantal gesproken over hoe ze hun races vonden gaan maar ook wat ze vonden van deze andere wedstrijd opzet. De velden worden andersom nabeschouwt ten opzichte van de voorbeschouwing omdat de ZRB ook alles omdraait.

Zware mannen dubbeltwee:

In de voorbeschouwing van dit veld hadden we gezegd dat eigenlijk elke ploeg wel kon winnen. Uiteindelijk heet een ploeg gewonnen dus de eerste voorspelling is al correct. De zege werd mee naar huis genomen door de mannen van Njord. Zij zijn erg sterk de dag door gekomen en lieten bij de timetrial al zien dat ze de snelste waren. Hiermee verdiende ze een plekje in de halve finale tegen Thêta. Met een verschil van bij 4 seconde op maar 1000 meter was Njord hier duidelijk de betere ploeg. De andere halve finale was Skøll tegen Proteus. Deze 2 ploegen ontliepen elkaar maar 0.24 seconde op de timetrial. Skøll trok in deze spannende halve finale aan het langste eind en mocht daarmee de A-finale varen. Proteus won uiteindelijk de B-finale en behaalde hiermee een derde plek. We spraken Kjell Albers, de slagman van Proteus en hij had dit te zeggen over de wedstrijd:

Vorige wedstrijd (bobavoja) zijn we er na de eerste 2k races van het seizoen achter gekomen dat onze baanhaal al als een huis staat maar dat er veel te winnen valt in de eerste en laatste 500m. Het is al een aantal keer voorgekomen dat we in baanhaal vanuit een achterstand door het veld heen schuiven om daarna weer ingehaald te worden in de eindsprint; kortom een uitdaging om hier aan te werken voor de kortere afstanden van de ZRB. Afgelopen weken hebben we veel op hoge tempo’s gewerkt om onze start en eindsprint te verbeteren en dat heeft op de ZRB zeker uitbetaald met een derde plek in het klassement. Ik heb het idee dat er voor mij persoonlijk nog steeds veel werk aan de winkel is om strak op hoge tempo's te varen maar Jim heeft me aardig op sleeptouw genomen tijdens de 1k'tjes. Verder was ik voor de ZRB nogal kritisch over de opzet van de wedstrijd maar als ik er naderhand op terugkijk is het knock-out concept toch best vet en een welkome afwisseling op de standaard 2k.

Lichte mannen dubbeltwee:

In de voorbeschouwing schreven we dat we het idee hadden dat de lichte mannen van de Laga dubbeltwee wel wat recht te zetten hadden op deze wedstrijd. Mees en Maas hebben hun sterkste riemen meegenomen uit Delft en hebben het hele veld gedomineerd. De timetrial werd gewonnen met een verschil van 4.5 seconden met de nummer 2. In de halve finale werd op bijna 12 seconde gezet. De mannen hadden meer energie kunnen besparen voor de 3e keer dat ze de baan over moesten in de A-finale maar dit was nergens voor nodig. Laga trof Argo 1,de winnaar van de BoBaVoJa, in de A-fiinale en ze versloegen deze mannen uit Wageningen ruim en daarmee nemen ze de winst en de 10 klassementspunten mee naar huis.

Zware dames dubbeltwee:

Bij dit veld liet de glazen bol ons een beetje in de steek, de uiteindelijke winnaar werd niet genoemd in de voorbeschouwing maar waarschijnlijk hadden we gewoon beter moeten kijken want deze ploeg won namelijk de B-finale op de BoBaVoJa met een snellere tijd dan alle ploegen in de A-finale.

De winnaar van dit veld zijn de dames van Asopos 1. Slagvrouw Rosan van Kloppen had het volgende te zeggen over haar races:

Met onze nieuwe geluksvlamsokken aan waren we afgereisd naar de compo wedstrijd onder wedstro wedstrijden, aka de ZRB te tilburg (“maar ligt dat nu in limburg?”). Wat hadden we excited, want na een taaie BVR waren we gebrand op keihard pompen op de ZRB. Gelukkig kan het niet eerlijker dan een time trial om je te plaatsen. Wel kwamen er wel al tijdens de timetrial achter dat een 1000m toch echt heel kort is, dus bij de finale hadden we 1 doel: snel starten- nog harder roeien - nog harder eindsprinten. Na uiteindelijk in 3 tempi boven onze normale baanhaal te hebben gevaren mochten we keihard juichen en aanleggen bij het erevlot waar de hele wedstro sectie stond te wachten om mee te zingen, wat een feest! Het is feest!!!

Skadi werd uiteindelijk 2e in dit veld en Triton 1 werd 3e.

Lichte dames dubbeltwee:

Bij de lichte dames was het dit weekend iets spannender dan 2 weken geleden maar uiteindelijk was hier de winnaar voorspellen toch erg gemakkelijk want het was dezelfde ploeg als de vorige wedstrijd. Nouja dezelfde ploeg, dezelfde vereniging. De helft van de bevrouwing was namelijk gewisseld omdat deze ploeg bestaat uit 3 dames. Deze dames van Triton wonnen op zondagochtend hun timetrial waardoor ze de halve finale mochten roeien tegen de nummer 4 van de timetrial. Dit was Asopos. Deze halve finale werd met ruim 6 seconde gewonnen waardoor Triton naar de A-finale mocht. Hier versloegen ze Aegir en behaalde ze hun tweede overwinning van het klassement.

Lichte mannen vierzonder:

Het lichte mannien vierzonder veld is het eerste veld in deze nabeschouwing waarbij de winnaar van de timetrial niet de winnaar van de A-finale is geworden. Laga werd namelijk 2e in de timetrial terwijl Triton hier eerste werd maar de verhoudingen draaide om in de A-finale en hier won Laga van Triton. Wij spraken Jules Bodegom van Laga over zijn ervaring op de ZRB en wat hij vond van de races:

De time trial waren we nog een beetje herstellende van inwegen waardoor we een taaiere halve finale hadden. We wisten dat we de halve finale al volle bak moesten, dus we vlogen hem hard in. Daardoor pakte we een kleine voorsprong. Theta kwam aan het eind nog hard op dus moesten we nog een stevige eindsprint neerzetten. De finale tegen triton ging moeilijk worden aangezien we zaterdag op 0.3 van ze verloren hadden. Toen kwamen zij harder uit de start dus nu wilden wij harder starten. Na 500 meter maximaal lagen we een bootlengte voor en wisten het ondanks alle vermoeidheid bleven we ervoor. Ik vind het KO systeem een leuke variatie. Al is het wel erg taai omdat je drie keer op een dag aan het maxen bent.

Zware dames vierzonder:

Bij de dames hadden we verwacht dat Orca zou winnen maar dat Laga ze het misschien lastiger kon maken dan vorige keer. Uiteindelijk maakte Laga het Orca heel lastig in de timetrial en werd deze gewonnen door Laga. Misschien enigszins verbaasd moest Orca het hierdoor opnemen tegen Phocas in de halve finale. Hier had Orca het ook niet gemakkelijk en werden ze de hele race op de hielen gezeten door de dames uit Nijmegen. Het uiteindelijke verschil was maar 2 seconde. Laga pakte in haar halve finale ietsje meer verschil tov Gyas en wonnen met 3.35 seconde. In de finale liet Laga weer zien hoe hard ze kunnen starten en hier pakte ze direct een verschil van 3 seconde, Orca liet het hier niet bij liggen en gooie nog een epische eindsprint in de strijd maar het was niet voldoende om het volledige gat te dichten. Dus ging uiteindelijk ook in dit veld Laga er met de winst vandoor.

Zware mannen vierzonder:

De tweestrijd tussen Orca en Skadi gaat weer door. Op zaterdag konden beide ploegen al een blik mee naar huis nemen omdat Skadi het G4- veld startte en won en Orca het Gb4- veld. Skadi had na deze overwinning misschien iets dieper in het glaasje gekeken en werd nog net 3e in de timetrial. Orca won de timetrial. Grote verassing ineens hier was Nereus die 2e werd. De halve finales werden als laatste opgevuld door Triton. Helaas voor hen moesten ze het opnemen tegen de ontzettend snelle mannen en nog snellere starters van Orca, hierdoor verloren ze op ruim 6 secondes. Skadi maakte het iets spannender tegen Nereus maar won uiteindelijk alsnog et 1.36 seconde. Wij zijn Nereus en wij zijn toch niet de beste. Op de kant werd ook wel hard gejuicht door de Skadi coaches want ze waren ietsje sneller dan Orca in de halve finales. Maar dit is natuurlijk nogal logisch als je meer gepushed wordt in zo’n race. Daarom moet je ook nooit appels en peren vergelijken. Tenzij je allergisch bent voor een van de twee. In de A-finale kwamen Orca en Skadi beide heel snel de start uit met een tijd van 1:26 en een beetje, uiteindelijk kon Orca deze pace iets beter vasthouden en konden ze alweer de 10 punten en het blik pakken.

De glazen bol blijft nog even in ons bezit, de volgende development wedstrijd is de race roei regatta, willen jullie dan weer een beschouwing lezen, laat het dan vooral weten.