Blog Layout

Nabeschouwing BoBaVoJa development klassementen

Wie heeft er gesnoekt, wie heeft er gewonnen? Lees het hier:

Na een ietwat scoreboordjournalistieke voorbeschouwing leek het ons leuk ons om een iets inhoudelijkere nabeschouwing te schrijven over de development klassementen op de BoBaVoJa.
Om dit te doen hebben we enkele winnaars gesproken over hun verwachtingen en ervaring van de race. Deze zullen per veld besproken worden op chronologische volgorde van de finales om geen voorkeur uit te spreken over welk veld leuker is. In de velden waarvan we geen winnaars hebben gesproken zal het een vrij zakelijke nabeschouwing worden.

LDdev2x:
Het lichte dames development dubbeltwee veld werd met ruime marge gewonnen door Bente van Kernebeek en Eline In ’t Velt van Triton. Deze dames kwalificeerde zich al met ruim de snelste tijd in de voorwedstrijden voor de A-finale en mocht hierdoor nog een keer plaats nemen in baan 1. Door de schuine tegenwind werd dit ook wel de voordeelbaan genoemd maar ik weet niet of dat deze dames gestopt had om ’t blik in ontvangst te mogen nemen. Ze hebben de nummer 2 van het veld, de dames van Okenaos, namelijk op 16 seconden achter zich gelaten. Het leeuwendeel van deze voorsprong werd al gepakt in de eerste 500m, hier lagen de dames namelijk al 9 seconden voor op de rest. De top 3 werd afgemaakt door Aegir. De development dubbeltwee ploeg van Triton bestaat eigenlijk uit 3 dames waarmee ze door rouleren, ook in de andere opstelling kan de ploeg hard varen want ze wonnen op zondag ook in het LDG2x veld.

Hdev2x:
Het zware heren dubbeltwee veld werd ook gewonnen door Triton, Sjoerd van Loon en Hooper Kelly-Smith kwamen hier als eerste over de lijn. Iets minder dominant dan hun lichte verenigingsgenoten maar alsnog pakken ze de 10 punten. Ook zij lagen toevallig in baan 1. De nummer 2 uit baan 3 waren de mannen van Laga en Phocas werd 3e in baan 2.

LHdev2x:
In het lichte heren development dubbeltwee veld was een wat spannendere race. Argo en Okeanos gingen bijna evensnel de bosbaan over maar uiteindelijk mochten de 10 punten mee naar Wageningen worden genomen door Max Tillerman en Aaron van der Wel. Aaron had het volgende te zeggen over zijn race:
Het is altijd spannend zo'n eerste klassement wedstrijd, aangezien je nog weinig 2 kilometer wedstrijden gevaren hebt en je nog niet weet wat de andere boten doen. Maar van te voren verwachtten we vooral concurrentie van Laga en Okeanos. Jammer genoeg had Laga pech in de voorwedstrijd, ze braken hun paal in de start. En zodoende roeiden wij in de finale samen met Okeanos weg van het veld. Waarna wij net aan het langste eind trokken. Dus we kijken met goed vertrouwen vooruit naar de volgende wedstrijd.

Ddev2x:
Toen was het al weer tijd voor de laatste development dubbeltwee van de dag, de (zware) dames. Waarbij de andere dubbeltwee velden allemaal 3 voorwedstrijden hadden en de snelste 2 ploegen per voorwedstrijd naar de A-finale gingen waren er in dit veld 4 voorwedstrijden. De promotiecode laat dan alleen de winnaar van elke voorwedstrijd en 2 tijd snelste 2e door. In voorwedstrijd 4 was het ontzettend spannend tussen Saurus en Phocas. De ploegen finishten maar 0.5 seconden achter elkaar. Hiermee was Saurus zeker van een plekje in de A-finale maar bij Phocas moest snel gerekend gaan worden. Uiteindelijk waren zij ook snel genoeg voor dat felbegeerde plekje. De finale werd uiteindelijk ook gewonnen door Saurus met Sanne de Kleijn en Mirthe Wissink.
Sanne heeft ons voorzien van haar samenvatting van de race en nog een leuke anekdote:
De voorwedstrijd hebben we niet helemaal onze eigen race gevaren. Ballenlijnen werden goed geraakt en een snoekje erbij, maar is het wel een echte 2K als je dit niet gedaan hebt? Het was nog spannend, met 3 boten dicht bij elkaar. We kwamen als eerst over de lijn, dus de A finale was binnen.
Omdat we al deze dingen in de voorwedstrijd al gedaan hadden, wilden we in de finale gewoon hard racen. We lagen na de start vrijwel meteen op 1. Naar aanleiding van de voorwedstrijd hadden we verwacht dat Orca nog wel wat vuur aan onze schenen zou leggen, maar het bleek Skadi te zijn die het ons erg moeilijk maakte. Na een harde eindsprint hebben we toch deze plek weten te behouden en waren het blik en de punten binnen.
De reactie van Mirthe na de overwinning, die dit jaar van Triton naar Saurus is gekomen: “Toen ik bij saurus ging roeien had ik dit niet verwacht, ik dacht: mijn seizoen is over!”

LHdev4-:
Daarna was het tijd voor het eerste vierzonder veld van de dag. De lichte mannen mochten het spits afbijten. In dit veld met wat minder inschrijvingen waren maar 2 voorwedstrijden waardoor de top 3 van elke voorwedstrijd zich kwalificeerde voor de A-finale. Waar de lichte mannen van Thêta zich in de voorwedstrijd nog in de eindsprint voorbij Laga wisten te wurmen lieten deze rode Delftse mannen zich in de finale niet nog een keer verrassen. Ditmaal wist ze hun voorsprong vast te houden en kwam Laga als eerste over de finish. Thêta werd tweede gevold door Skøll. In de voorbeschouwing werd genoemd dat de mannen van Thêta allemaal hun tentamen gingen overslaan voor deze wedstrijd. Wij waren erg benieuwd wat ze achteraf van deze keuze vonden. Slagman Niek Fleerakkers had er dit over te zeggen:
we hebben in totaal 4 tentamens geskipt dus we zijn pp 5 studiepunten misgelopen maar wel 8 klassementspunten gehaald dus dat was het wel waard.
Niek Fleerakkers wilde ook graag nog even gebruik maken van dit moment om het wedstrijdcommentaar te complimenteren, hij vond het bovengemiddeld goed.

Hdev4-:
Een uurtje later was het tijd voor de zware mannen om te tonen wat zij kunnen bewerkstelligen in een vierzonder. De winnaars van dit veld komen ook uit Utrecht maar dan een deurtje verder. De mannen van Orca kwamen na een spannende voorwedstrijd in de A-finale en lieten hier zien hoeveel ervaring ze aan boord hebben door hun boot voor de rest van het veld te leggen en deze daar te houden tot de finishlijn. De extra snelheid uit deze ploeg kwam waarschijn van de nummer 2 die namelijk een knorsity buckethat droeg tijdens de wedstrijd.
 Nummer 3 uit deze boot, Mart Boersma had het volgende te zeggen over hun race:
Het weekend voor de BVR hebben we van opstelling gewisseld en in de laatste week voor de wedstrijd hebben we nog een aantal grote stappen gezet op hoog tempo dus we gingen allemaal met vertrouwen naar het weekend. Tijdens de voorwedstrijd van HDev4- lagen we in baan 6 waarvan we hadden gehoord dat het de nadeelbaan was, maar daardoor wisten we ook dat het extra belangrijk was om een harde tijd te varen en eerste te worden in de voorwedstrijd zodat we in de finale in een gunstige baan geloot werden. Op de 1500 lag Okeanos nog voor maar we hebben alles op alles moeten zetten om uiteindelijk met 0,3s te winnen. Op het moment zelf dacht ik dat we tweede waren geworden tot ik onze coach van de zijkant hoorde roepen en uiteindelijk bleken we ook de snelste voorwedstrijd te zijn geweest. In de finale lagen we in baan 1 en die race ging super goed. We roeiden gewoon super lekker en konden daardoor ook in de 2e 500 een voorsprong nemen van het veld. Vanuit daar hadden we een luxepositie en konden we de race controleren tot de finish en wonnen we met ruim 8seconden.

Ddev4-:
Tijd voor het laatste veld. Weer een met veel startende ploegen en dus 4 voorwedstrijden. In alle voorwedstrijden werd hard gestreden om dat eerste plekje of om anders maar te hopen dat je tweede plek snel genoeg zou zijn. Orca liet hier gelijk zien waarvoor ze gekomen waren en wonnen hun voorwedstrijd met 24 seconden verschil met de nummer 2. Voorwedstrijd 4 was ook nog erg spannend tussen Triton en Skadi maar uiteindelijk werd Triton hier tweede met een snel genoegen tijd om naar de A-finale te gaan. In de finale liet Orca haar dominatie weer zien en wonnen ze ook de finale met ruime marge. Ze werden aan het einde nog aangemoedigd door de zware mannen vierzonder vanaf het erevlot. Ze zijn daarna in mixbootjes uit gaan roeien.

Mocht je dit soort voor en nabeschouwingen nou leuk vinden? Laat het dan vooral weten dan kunnen we beslissen om er mee door te gaan of niet.